Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Τα ξυπόλητα ποντικάκια


Μια ομάδα μικρών ιθαγενών Trique από το Μεξικό, κατάφεραν να κερδίσουν ένα διεθνές τουρνουά μπάσκετ στην Αργεντινή, παίζοντας τους αγώνες τους ξυπόλητοι. Μάλιστα κατάφεραν να κερδίσουν και τα έξι (6) ματς που έπαιξαν.

Οι αντίπαλοί τους, τους αποκαλούσαν τα "ξυπόλητα ποντικάκια", λόγω της έλλειψης ύψους στην ομάδα τους. Ένας από τους προπονητές τους, ο Ernesto Merino, είπε στο Associated Press, ότι αντιστάθμιζαν το ύψος που τους έλειπε με δύναμη, ταχύτητα και αντοχή.

Τα παιδιά της ομάδας είχαν την ευκαιρία να φορέσουν παπούτσια, αλλά διάλεξαν να μην το κάνουν. Κάθε ομάδα μπάσκετ της επαρχεία Oaxaca λαμβάνει στολές για τους αγώνες της, παπούτσια για τους παίκτες της και 46 δολάρια ο κάθε παίκτης από το κράτος. Απλά τα πιτσιρίκια προέρχονται από πολύ φτωχές οικογένειες, οι οποίες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάρει στα παιδιά της παπούτσια για την καθημερινότητά τους. Έτσι τα παιδιά έχουν συνηθίσει να κυκλοφορούν χωρίς παπούτσια σε όλη τους τη ζωή και δεν νιώθουν άνετα με τα παπούτσια που τους δίδονται για τους αγώνες.

Για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Μεξικανικής κυβέρνησης, τα παιδιά πρέπει να είναι καλοί μαθητές, να μιλάνε τη γλώσσα Trique και να βοηθούν τους γονείς τους στο σπίτι τους. Αυτή τη στιγμή 40 παιδάκια λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα, εκ των οποίων τα 5 είναι κορίτσια.

Να λοιπόν, άλλη μια ιστορία που ο Δαυίδ "σκότωσε" το Γολιάθ. Αλλά και ένα μάθημα ότι για να είσαι καλός παίκτης, δε χρειάζεται να φοράς παπούτσια 200 ευρώ ή περικάρπια στο χέρι ή να έχεις τατουάζ ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Θέληση και προπόνηση θέλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου